ТОП карткових ігор: для двох чи компанії

 

Карткові ігри — це не тільки класичний дурень. Це багато різних ігор з наявністю однієї або кількох карткових колод. Деякі карткові настільні ігри призначені для сімейного та дружнього дозвілля, деякі відносяться до професійно-спортивних, а деякі — до азартних. У будь-якому випадку всі цікаві карткові ігри розвивають логічне мислення, увагу і пам'ять.

Ми розповімо вам про існуючі види карткових ігор, про прості, інтелектуальні та складні ігри в карти, назвемо найкращі карткові ігри на двох, трьох, чотирьох і великі компанії. Тут ви дізнаєтесь назви карткових ігор, їх особливості та короткий виклад правил, що допоможе зробити попередній вибір.
 

Які бувають карткові настільні ігри?


Карти добре розвивають розумовий процес і допомагають зняти стрес. Завдяки великому вибору, можна підібрати вдалий варіант для людей різного віку, для парної гри або великої компанії. Ви здивуєтеся, але є і найпростіші карткові ігри для дітей.

Настільні карткові ігри можна умовно розділити на азартні, комерційні, народні та сімейні:

Азартні карткові ігри. Головна відмінна риса азартних ігор — випадковість виграшу. Тут не потрібні особливі навички, розумові здібності та інше — лише випадковість та стратегія. Приклад такої гри — покер. Такі змагання відбуваються у всьому світі.
Комерційні карткові ігри. Преферанс — одна з найпоширеніших карткових ігор комерційного типу. Тут уже випадковість не відіграє жодної ролі, гравцям важливі навички, вміння та знання. Преферанс є досить складною грою.
Народні та сімейні карткові ігри. Це прості карткові ігри зі зрозумілими правилами, призначені для відпочинку та розваг. Серед найпоширеніших, гра в дурня та п'яниця.

Також усі види карткових ігор діляться за рівнем складності на прості, інтелектуальні та складні.
 

Прості карткові ігри


Простота правил, універсальність та веселощі — ось головні характеристики простих карткових ігор. Залежно від правил, для них використовуються колоди на 35 чи 52 карти. Навіть якщо ви не знаєте правила, зрозуміти їх та вивчити досить просто. До простих можна віднести всі види дурня, піддавки, п'яниця, свиня, дамка та інші ігри. У прості ігри можна грати як удвох, так і великою компанією — все залежить від правил.

Для простих карткових ігор ми рекомендуємо обрати Українську колоду карт.
 

Інтелектуальні карткові ігри


Такі ігри все також захоплюючі, як і стандартні прості, при цьому вони дозволяють не тільки розважитись, але й проявити власні природні якості, самовиразитися та попрацювати головою. Ось найцікавіші та найпоширеніші:

Бридж — це одна з найпопулярніших ігор загалом. Для гри потрібно 4 людини та одна колода на 52 карти. Це парна гра, де є дві команди – Схід та Захід проти Півночі та Півдня. Головна мета — розіграти контракт і не дати це зробити супротивникам.
Преферанс — ще одна складна гра, яка входить до числа комерційних. Тут головне — навички та вміння. Правила гри формувалися протягом багатьох років із середини ХІХ століття, і складаються із співвідношення різних правил інших старовинних ігор Європи.
Кінг — вважається однією з найінтелектуальніших, при цьому більше розрахована на жіночу частину аудиторії. Це вивернутий навиворіт преферанс, тому перемога за тим, хто позбудеться карт, роздавши хабарі, а не навпаки.
Деберц — якщо порівнювати з іншими іграми, Деберц досить молодий — він з'явився у сімдесятих минулого століття. Ця гра поєднує азартний та комерційний тип. Для гри потрібні дві людини та одна колода карт на 32 шт.

Для інтелектуальних карткових ігор ми рекомендуємо наступні колоди:
Інтелектуальні ігри дозволяють розвинути та зберегти гарну пам'ять, логічне мислення та гнучкість, навіть у похилому віці. Тож, якщо хочете зберегти здоров'я та бадьорість духу, рекомендуємо звернути увагу саме на інтелектуальні карткові ігри.
 

Найскладніші карткові ігри

 

Найскладнішою картковою грою вважається Бридж. Йому вже понад триста років і у всьому світі немає гри складніше. При грі в Бридж, 4 людини діляться на дві команди, які сидять один навпроти одного. Є три етапи гри, у кожному з яких повністю витрачається колода карток. Етапи включають аукціон, сам ігровий процес та підрахунок очок.
 

Цікаві карткові ігри на двох


Ми зібрали захоплюючі та досить прості ігри карткові на двох. При цьому у кожну з них може грати і більша кількість гравців. Обираючи гру, не варто відштовхуватися тільки від опису правил, краще — спробувати, тільки так ви зможете зрозуміти наскільки вона цікава.
 

П'яниця

Гра набула величезного поширення у країнах пострадянського простору. Основне завдання, яке стоїть перед гравцями, — зібрати у себе всю колоду. У грі можуть брати участь 2-8 осіб, для неї підходять колоди на 36, 52 та 54 карти.

Перш ніж почати, вибирають роздаючого, який роздає карти по одній, доки не витрачена вся колода. Гравці кладуть карти сорочкою вниз і не дивляться у них. Перший хід за роздає, який відкриває верхню карту і кладе її посередині. Також роблять та інші. Власник найстаршої карти збирає всі відкриті карти та кладе під свої. Після ходу повторюються за годинниковою стрілкою. З гри вибуває той, у кого закінчуються карти, а переможцем стає володар усієї колоди.
 

Дурень

Правила цієї гри не потребують особливого представлення, адже у дурня грають усі — від школярів до пенсіонерів. Найкраща карткова гра була вигадана в дев'ятнадцятому столітті. Знать грала в бридж і преферанс, тоді як бідніші верстви населення обирали гру в дурня. Широкого поширення карти Дурень на двох набули за часів Радянського Союзу, тоді ж і виникли різновиди цієї гри: вже можна було грати з колодами не лише на 36 карт, а й з колодою на 52 карти, а також у перекладного та підкидного дурня. Гра універсально підходить для двох або великої компанії, має зрозумілі правила і досить захоплююча.
 

Клабор

Це аналітична гра, яка вимагає продумування ходів, ризику та вміння вчасно спасувати. Максимальна кількість очок — 501. Перед грою слід підготуватися — потрібно буде накреслити таблицю, куди записуватимуться отримані бали. Перший, хто набере максимальну їх кількість, переможе.

З колоди забираються всі карти дрібніші за 9. На початку гри, кожен отримує 6 карт в руки, а також по 3 карти, які кладуть на стіл. Тут є козир, як і в Дурні. Кожна картка має свою ціну, а також певні є поєднання карток. Перемогти до кінця гри можна, зібравши комбінацію «Клабор».
 

Скриньки

Скриньки — гру можна сміливо включити до списку «легкі карткові ігри на двох», вона спрямована на розвиток логіки та інтуїції. Її основне завдання — вгадувати карти опонентів, щоб зібрати максимальну кількість четвірок з єдиним номіналом. Для гри підійдуть стандартні колоди на 36 або 52 карти. Можна грати вдвох або компанією до шести осіб.

Спочатку гравці кидають жереб, щоб вибрати роздаючого — далі в порядку черги. На руки роздається по 4 карти, а решта колоди кладеться в центрі догори сорочкою. Відразу ходять на роздаючого і ставлять йому запитання згідно з правилами, а далі за годинниковою стрілкою.
 

«Очко» (чи «21»)

«Двадцять одне» (Очко, 21) — популярна гра, що відрізняється простими правилами та наявністю елемента везіння. Методом жеребкування вибирається гравець, який бере колоду та видає опоненту по одній карті. У процесі він вважає очки, щоб було число до 21. Якщо вийшло більше, гравець говорить про це, а роздаючий — перемагає. Якщо гравець набрав чітко 21 очко, він перемагає. Якщо ж у обох гравців менше 21 очка, то перемагає той, у кого очок більше. Ще один варіант автоматичної перемоги — наявність двох тузів («очко банкіра»).
 


Колекційні настільні карткові ігри


Collectible Card Game — популярний жанр настільних ігор, що поєднує саму гру з процесом колекціонування ігрових компонентів. На відміну від звичайних настілок, гравці починають не зі стандартних базових наборів, а складають колоди самостійно. Для новачків випускаються стартові набори. Ці стартери в принципі придатні для гри, але, звичайно, вони не дуже сильні та нездатні протистояти покращеним колодам.

Колекційна карткова гра (ККГ) дозволяє налаштувати ігрову колоду на свій смак, згідно з власним розумінням гри та особистим уявленням про правильну тактику та переможну стратегію. Нові компоненти знаходяться в бустерах — випадкових наборах карток різного ступеня рідкості. Ніхто не знає, що саме буде у бустері. У такий спосіб підтримується колекційний інтерес. Завдяки бустерам гравці можуть покращувати ігрові колоди та розширювати свої колекції.

Чи зацікавила якась колекційна карткова гра? Бажаєте почати грати та збирати колекцію? Якщо вас влаштовує ціна, можете замовити вибраний набір прямо зараз, натиснувши швидке замовлення, або увійти до свого облікового запису та купити з використанням своєї накопичувальної знижки. Доставка не забариться.
 


Популярні карткові ігри для компанії


Вечірки та дружні посиденьки — це круто та весело, при цьому потрібно подбати не лише про наявність їжі, а й про розваги. Для цього є купа настільних та карткових ігор. Тут ми перерахували карткові ігри для компанії зі звичайними картами, які підійдуть для веселого проведення часу, включаючи карткові ігри для трьох, чотирьох, п'ятьох і більше осіб.
 

Карткові ігри на трьох:

  • Дев'ятка. Карткова гра на трьох, для якої підходить колода на 36 або 52 карти. Мета — позбутися наявних карт. Той, хто здає, тасує колоду і за годинниковою стрілкою роздає гравцям карти. Першим ходить людина, яка отримала бубнову дев'ятку. Він кладе її посередині столу, далі гравці кладуть поряд 8 і 10 бубон або поверх десятки кладуть дев'ятку іншої масті. І так, поки хтось не позбавиться всіх карт. Програв той, хто залишиться з картами на руках.
  • Вірю/не вірю. Гра на інтуїцію, яка передбачає постійне передбачання дій та думок опонентів. Мета гри — скинути всі карти, брати участь можуть від трьох осіб, колода підійде на 36 або 52 карти. У цій грі немає чіткої кількості карток, які потрібно роздати учасникам, за бажанням можна взяти менше або більше карток. Першим ходить роздаючий.
  • Преферанс. Грі вже більше сотні років, раніше вона була дуже поширена серед аристократичного суспільства. Оптимальна кількість гравців — 3-4 особи, при цьому грають лише троє, а четверта роздає і стежить за процесом. Для гри підходить стандартна колода на 36 карт, з якої прибирають сімки. Мета гри — отримати найбільшу кількість очок.
 

Карткові ігри на чотирьох:

  • Бридж. Гра набула популярності по всьому світу. Це найскладніша у світі гра, яку можна порівняти з нардами та шахами. Її по праву відносять до інтелектуальних видів спорту, проводять змагання та турніри. Бридж — парна гра, де дотримується етика і є власний кодекс. Для професійного бриджу потрібні 8 учасників, при цьому аматорський бридж — гра на чотирьох.
  • Тисяча. Основна мета гри — набрати більше 1000 очок. Для гри потрібно 2-4 людини. Всі карти мають власний номінал для підрахунку балів, велика кількість нюансів, можливостей та штрафів, після яких знімають бали. Все максимально захоплююче та інтригуюче.
  • Свиня. Тут правил і нюансів набагато менше, ніж у перерахованих вище карткових іграх на 4 людини. Колоду просто згрібають у купу і на її вершині встановлюють пару карток у вигляді куреня. Учасникам просто потрібно по черзі тягнути карти, намагаючись при цьому не зруйнувати верхівку. За своєю суттю гра чимось нагадує настолку Дженга. На чиєму процесі конструкція посиплеться, той і програв, отримавши горде звання «свиня».

Карткові ігри на 5 людей і більше:

  • Покер. За популярністю покеру немає рівних, ця гра відноситься до азартних, стала повноцінним видом спорту і щорічно проводиться величезна кількість турнірів по всьому світу. Покер — це ідеальне співвідношення логіки, стратегії та удачі. Мета гри — отримати найбільш значну комбінацію карт. У покер грають на інтерес, на ставки чи гроші.
  • Акуліна. У неї може грати необмежена кількість учасників з використанням будь-якої колоди або навіть кількох колод. Карти роздають гравцям у рівній кількості, першою скидається хрестова дама, а після розігруються карти однієї вартості і скидаються гравцями за годинниковою стрілкою. Як тільки у гравця закінчуються карти, він виходить із гри. Той, хто програв, залишається з піковою дамою.
  • Бонжур, мадам — пардон, месье. Гра має безліч варіацій правил, а також універсально підходить для дорослих та дітей. У неї може грати необмежена кількість людей з використанням будь-якої колоди. Всі карти розподіляються між гравцями, грають за годинниковою стрілкою в закриту. Все виконується швидко, гравці кладуть по одній карті в центр і, якщо випадає валет, треба сказати «Пардон, мадам», якщо дама — «Бонжур, мадам», а якщо король — віддати честь. Хтось помилився — забирає собі всі викладені карти. Хто залишився без карток — переміг. Гру можна ще сильніше урізноманітнити, додавши дії і для інших карт.


Карткові настільні ігри

Хоча карткові колоди мають багато спільного з іншими настілками, їх спеціально виділяють в окрему категорію. Крім того, що з їхньою допомогою не нудьгуєш, вони стимулюють розумову роботу.

Регулярні карткові баталії між дорослими тренують пам'ять. Вони сприяють соціалізації. З їх допомогою можна зменшити прояви депресії, запобігти нудьгу та зайняти мозок корисною діяльністю. Немає досліджень, які б підтверджували профілактику нейродегенеративних захворювань (наприклад, хвороби Альцгеймера). Однак у людей, які регулярно та захоплююче намагаються перемогти своїх опонентів по картковій грі, значно підвищується розумова активність, що скорочує появу симптомів склерозу.

Найпопулярніші карткові настільні ігри:


Найцікавіші карткові настільні ігри:


Дитячі карткові настільні ігри:

Таким чином, кожен зможе вибрати настільну карткову гру до душі.


 

Висновки


У карти грають сотні років, карткові ігри на компанію стають цікавішими та різноманітнішими. Тепер ви знаєте як зробити ваше дозвілля цікавішим незалежно від кількості учасників. Насамкінець, хотілося б звернути увагу на саму колоду. Якщо Вам подобаються карткові ігри, рекомендуємо купити колоду карт високої якості або навіть кілька колод. Чим вище якість, тим довше прослужать карти і вам не потрібно буде постійно міняти колоду або нервувати через куточків, що розшаровуються, і стертих малюнків. Приємного дозвілля!
Інші записи
Ігромаг на Книжковій країніІгромаг на Книжковій країніЗбір для джедаїв ППОЗбір для джедаїв ППОБлагодійна ігротека в клубі «Ігромаг»: збір для фонду «Добрі донати»Благодійна ігротека в клубі «Ігромаг»: збір для фонду «Добрі донати»Ігротеки березня від клубу настільних ігор ІгромагІгротеки березня від клубу настільних ігор ІгромагСередньовіччя в настільних іграхСередньовіччя в настільних іграх14 лютого: що подарувати коханим?14 лютого: що подарувати коханим?Все що потрібно знати про Dungeon and DragonsВсе що потрібно знати про Dungeon and DragonsЗвіт новорічного флешмобуЗвіт новорічного флешмобуІгротеки лютогоІгротеки лютогоГуцульські ігротекиГуцульські ігротекиНастільні ігри про космос: відправляймось у пригодуНастільні ігри про космос: відправляймось у пригодуКлуб настільних ігор: розклад на січеньКлуб настільних ігор: розклад на січеньЗ Новим Роком 2024!З Новим Роком 2024!Плани видавництва на 2024 рікПлани видавництва на 2024 рікЗвіт видавництва за рікЗвіт видавництва за рікЗвіт благодійності за рікЗвіт благодійності за рікВітаємо зі святом Різдва Христового!Вітаємо зі святом Різдва Христового!Графік роботи на Різдво та Новий рік 2023-2024Графік роботи на Різдво та Новий рік 2023-2024Розклад пʼятничних ігротек в грудніРозклад пʼятничних ігротек в грудніЯк обрати найкращі подарунки на Новий рік та Різдво?Як обрати найкращі подарунки на Новий рік та Різдво?Ігромаг на Book Weekend та Всі. СвоїІгромаг на Book Weekend та Всі. СвоїІгротека в книгарні-кав’ярні «Моя книжкова полиця»Ігротека в книгарні-кав’ярні «Моя книжкова полиця»Поздоровляємо з Днем Збройних Сил України 2023!Поздоровляємо з Днем Збройних Сил України 2023!Запас на зиму з літа: настільні ігри для комфортної гри під час блекаутівЗапас на зиму з літа: настільні ігри для комфортної гри під час блекаутівНастільні ігри в жанрі детектив: новинки і передзамовленняНастільні ігри в жанрі детектив: новинки і передзамовленняІгротеки місяця з іграми з Ессену в Клубі ІгромагІгротеки місяця з іграми з Ессену в Клубі ІгромагФінансова грамотність в настільних іграхФінансова грамотність в настільних іграхЯк з’явилась перша настільна гра?Як з’явилась перша настільна гра?Ігротека в книгарні-кав’ярні «Моя книжкова полиця»Ігротека в книгарні-кав’ярні «Моя книжкова полиця»Культура настільних ігор: мейнстрім сучасностіКультура настільних ігор: мейнстрім сучасності


   UA | RU

Програма лояльностіМоє замовленняСтатуси проєктівХочу локалізаціюКлуб ІгромагПартнерамОплата і доставкаОбмін та повернення товаруКонтакти

Мій кабінетCписок бажань

м. Київ, вул. Івана Франка, 12(095) 589-03-97(067) 589-03-97(093) 589-03-97 Пн-Пт: 10:00-20:00 | Сб-Нд: 12:00-18:00
  
Знижка 10% на перше
замовлення при реєстраціїЗареєструватись