Як почати грати в настільні ігри? Поради для новачків


 Настільні ігри – дуже поширене хобі в усьому світі. Хоча б раз ви мали чути про Монополію, Манчкін, Діксіт чи Аліас. Чим же приваблює людей таке проведення часу? У першу чергу, емоціями, яких частенько не вистачає. Радість від спілкування з друзями за грою, щастя перемоги чи можливості вирішити загадку – все це і мозок тренує, і приносить задоволення. На початку важко зрозуміти, які ігри вибрати, як знайти компанію, як зрозуміти, які ігри сподобаються. У цій статті ми розповімо, як опанувати нове захоплення.
 

 


 Ви приходите в нову компанію або кафе. А там складені стосиками коробочки з картками, кубиками, ігровими полями. За сусіднім столиком розвалюють «Дженгу» з голосним сміхом. І ви несміливо пропонуєте своїй компанії теж спробувати розпакувати одну з коробочок. Вітаємо! З цієї миті ви вже гравець-початківець.

Поради для ігор на початку:
  • Будьте ініціатором. Якщо ви тільки починаєте знайомство зі світом настолок, вам це справді подобається, організовуйте це дозвілля для себе та друзів. Завжди є такі міні-обов’язки, які хтось має продумати. Зібрати людей, вивчити правила, знайти нову цікаву гру, узгодити час у вихідні. Звісно, самому все можна й не робити. Один раз ви читаєте правила, купуєте гру для компанії, наступного разу просите друзів принести свої ігри та пояснити правила.
  • Не будьте егоїстом. Настільні ігри – максимально неегоїстичне заняття. При покупці нової гри подумайте, чи сподобається вона людям, з якими збираєтесь грати. Якщо ви просто закохались у чергову настолку, нетерпляче планували вечір, передивились 10 оглядів, але не подумали, чи зайде вона друзям, може вийти фіаско. Ігри треба підбирати під компанію, інтереси. Хтось обожнює швидкі словесні ігри, хтось стратегії, хтось любить фантазувати й покладатись на інтуїцію. Про ігри для новачків ми ще розповімо. Але завжди плануйте розваги для всієї компанії. Бо коли ви сидите, намагаючись розповісти надскладні правила друзям, які просто хотіли відпочити й поговорити, навряд вечір буде вдалим. А от коли гра поглинає усіх, то і вам принесе велике задоволення.
  • Читайте правила до ігор. Ви вже взяли роль організатора, зібрали компанію, відкрили чіпси, всі в очікуванні пригод, тож довге й занудне читання правил знищить весь ентузіазм. До цього треба підійти серйозно, знайти відеоогляд та надіслати друзям попередньо. Особливо, якщо гра складна і кожен грає сам за себе. 10 сторінок правил з поправками та описами явно програють на фоні невеликого візуального огляду. Крім того, правила краще вивчати в спокої та наодинці. А тоді вже під час ігрового процесу дізнаватись усі нюанси.
 

 


 Настільні ігри різні, як і люди. Інтроверт чи екстраверт, любитель поговорити чи мовчки будувати плани – усі люди можуть знайти гру до вподоби. Якщо цього не сталось, вам просто траплялось не те. Найкращий варіант для початку – підсадити на настільні ігри своїх друзів. Найближчі люди, яких ви знаєте й любите проводити разом час, мають зацінити ваше хобі.

Як підсадити друзів:
  • Будьте впевненими. Настільні ігри – дійсно чудове заняття для компанії. Ви ж у цьому певні? Ось і друзям пропонуйте сміливо: «Давайте зіграємо у цю бомбезну гру! Ми чудово проведемо час, вам сподобається такий процес». Звісно, щоб випромінювати впевненість та ще й інших переконати, треба підготуватися, вивчити правила та показати приклади.
  • Підготуйтеся. Якщо багато пообіцяти, а друзі прийдуть і ви викладете «Доміно», то найімовірніше вони розчаруються. Для захопливого вечора треба мати в запасі і прості, і складні ігри, вміти швидко пояснити та зацікавити людей, провести зрозумілі аналогії. Наприклад, багато людей чули про «Мафію», тож їм може бути цікаво пограти в заміну – «Бенг». Або пробували словесні ігри, а натомість ви пропонуєте тематичний «Аліас» з красивим ігровим полем і реквізитом.
  • Не нав’язуйте настільні ігри. Якщо ви один фанат настолок у компанії, і хочете зацікавити людей, треба обирати слушний момент для пропозицій. І не засмучуйтесь, якщо цього разу друзі не погодилися.
  • Не перетворюйтесь в надто вимогливого "колекціонера". Якщо половину гри просити не бруднити карти, переживати за подряпинки чи згини, задоволення компанія отримає мало. Головне – позитивні емоції, які ви отримаєте від процесу та спілкування. Бо так настільні ігри можуть перетворитися на кришталевий посуд "на свято", який так 50 років і лежить у шафі. А щоб не хвилюватися за картки та компоненти, можна придбати захисні протектори та коробочки-органайзери.

 Якщо ж з якихось причин друзі не розділять ваше захоплення, є й інші можливості!

Де шукати компанію:
  • Онлайн. Грати в ігри можна і через комп’ютер з дому або ж у спеціальних чатах чи групах знайти друзів за інтересами. Тут не завадять ні карантин, ні погана погода, ні відсутність часу у інших.
  • Антикафе. Зазвичай саме в таких закладах можна провести час за настільними іграми, наразі дуже популярні заклади з чаєм і смаколиками.
  • Ігровий клуб. У нашому клубі «Ігромаг» можна знайти не лише сотні настолок, а й компанію для вечора ігор. Адміністратор допоможе з вибором гри та підкаже щодо нюансів у правилах. Можливо навіть замовити ігротеку – коли наш спеціаліст-маг із настолок супроводжуватиме вашу компанію весь час. Крім того, ніщо вам не завадить у тиші і спокої розібратися з іграми.

 Загалом, шукайте тематичні групи онлайн, кафе з настолками, знайомтеся з магазинами та їхніми відвідувачами, запитуйте. У багатьох містах можна знайти подібні заклади чи гуртки. Якщо ж не вдалось – згадайте пункт про організаторські здібності. Завжди можна створити тематичну групу або чат у телеграмі, домовитися про зустрічі, познайомитися з ігроманами свого міста. Ніколи не соромтесь запропонувати гру в потязі, мандрівці, в гостях, навіть на семінарах чи після робочих зустрічей. Обов’язково знайдеться гра для розваг з колегами, батьками чи маленькими племінниками.
 

 


 Скільки людей, стільки й уподобань. Добре, що світ багатий на нові світлі ідеї, і кількість цікавих ігор невпинно росте, з’являються доповнення, вдосконалення або й принципово нові ігрові механіки. Деякі настільні ігри тримаються в "топі" по декілька тисяч років, як, наприклад, японська «Ґо», інші тільки розпочинають розлітатися прилавками продавців. Якщо ви ще не любите настолки, повірте, ви просто не все спробували.

Які є основні види настільних ігор:
  1. Карткові ігри. Ігри, в які можна швидко пограти, використовуючи колоду карток. Зазвичай у них прості правила і зіграти можна за 15-30 хвилин.
  2. Абстрактні логічні ігри. Тут немає активних дій, суперечок, але вони змушують подумати.
  3. Покрокові ігри. Обов’язково є поле для гри, яким гравці поступово переміщуються. Є карти персонажів, яких можна прокачувати, збирати артефакти, змагатися один з одним, долати монстрів.
  4. Файтинг. Ігри з прямим конфліктом між гравцями, немає ігрового поля (або воно максимально просте й невелике). Використовуються карти бою, заклинань, переміщень чи інших подій.
  5. Ігри для вечірок. Призначені для великих компаній, зазвичай близько 6-8 людей. Змагатися можна командами чи окремо.
  6. Варгейми. Глобальні тактичні ігри з фігурками персонажів, мініатюрами, спеціальним полем і великою кількістю правил та можливих дій.
  7. Дитячі ігри. Настільні ігри з простими правилами на розвиток логіки, пам’яті для найменших. Починаючи від звичних пазлів і до ігор на увагу.
  8. Словесні ігри. Найпростіші ігри, де можна впоратись навіть без карток взагалі або з телефонним додатком. Як «Мафія» чи навіть «Є контакт».
 

 


 Звичайна ситуація, коли відкриваєш сайт із настолками, а там 100500 видів, нічого не зрозуміло і складно вибрати. Половина ігор здається надто складними та відкладається одразу. Це ж так несправедливо! Насправді, навіть малопопулярні назви або ігри, про які ви ще не чули, можуть підійти для початківців.

З чого почати свої перші кроки у світі настолок:

Доббл. Швидка карткова гра. Суть у тому, щоб найшвидше шукати однакові предмети на картках. Велика кількість варіантів гри дозволяє весело провести час.

 

Діксіт. Асоціації, загадки, чудернацькі картинки – все це про культовий «Діксіт». Підійде для великої компанії любителів порозгадувати загадки. Асоціації загадуємо по черзі, і тут варто добре знати своїх друзів, щоб підібрати не надто просту чи складну загадку.

 

Хамелеони Ненажери. Швидка та весела гра для 2-6 людей. Кожен отримує липучий "язичок" хамелеона і має вполювати тайли комашок. У процесі язички переплітаються, комахи розлітаються, що не може не викликати сміх.

 

Швидерця. Гра на швидкість та увагу. Дістаємо картинку, повторюємо послідовність і дзвонимо в дзвіночок. Це складніше, ніж здається. Грати можна з дітьми чи дорослими.

 

Володар Токіо. Монстри напали на місто, але в грі не типовий для фільмів сюжет. Кожен з гравців перетворюється на монстра і вступає в бій з іншими чудовиськами. Володарем Токіо стане тільки один!

 

Каркассон. Гравці мають свої землеволодіння та підданих, виграє той, хто найкраще розвине власне королівство. Будуйте дороги, монастирі, міста та заробляйте переможні бали за підданих.

 

Пандемія. Гравці діють разом, щоб зупинити поширення інфекції. Для перемоги треба знайти ліки та здолати хвороби.

 

Ticket to Ride. Проста економічна стратегія, де гравці будують залізницю від одного міста до іншого, виконують завдання та заробляють бали.

 

7 Чудес. Гравцям доведеться відмотати час назад і побудувати Чудеса Стародавнього світу. Кожен побудує власну цивілізацію, збиратиме ресурси, зводитиме Чудо. Хоч гра по суті – стратегія, проте завдяки механіці драфту, швидкій передачі карт є дуже динамічною.

 

Руммікуб. Доміно і карткова колода поєднались у цікаву гру. Суть проста: збирати комбінації з фішок в ряди. Чудово підійде для сімейного вечора, для гри в дорозі. Навіть, якщо ви не встигли спробувати якісь настільні ігри, ця точно не забере багато часу на розбір правил і спроби.

 

Азул. Гра-головоломка, де з різних плиточок потрібно створювати візерунки. Гравці прикрашають мозаїкою палац та змагаються в першості.

 

Містеріум. Привид-ведучий з того світу посилає картки-асоціації екстрасенсам. Хтось скоїв убивство й асоціації магічної кулі підкажуть, де саме та як загинула жертва.

 

 

 


 Настільні ігри – захоплення, яке потребує тих самих коробочок із картками. Головне, не перетворюйте склад настолок на типовий гардероб. Коли складати нікуди, а грати нема у що. Потрохи закуповуйте настільні ігри, які вам сподобалися. Купили, пограли декілька разів, потім придбали ще одну для різноманітності. Коли розібрались та награлись у ті, що є, докуповуйте далі. Не забувайте й старі діставати з полички. Кожна настільна гра має бути улюбленою і не припадати шаром пилюки. Таким чином, у вас збереться хороша колекція з різними жанрами, різними можливостями. З часом настолки можна буде підбирати під компанію та настрій.

 Якщо якась гра вам не подобається або ви "виросли" з неї, краще продати або подарувати друзям чи знайомим, яким сподобається. І далі збирати колекцію "улюбленців".

 Вітаємо у спільноті ігролюбів! У вас попереду захопливий шлях у новому хобі, і це прекрасно. Обирайте нові ігри до вподоби, використовуйте поради зі статті і нехай ваш шлях серед настільних ігор буде легким та цікавим. Відкривайте нові всесвіти та перемоги!
Інші записи
Ігромаг на Книжковій країніІгромаг на Книжковій країніЗбір для джедаїв ППОЗбір для джедаїв ППОБлагодійна ігротека в клубі «Ігромаг»: збір для фонду «Добрі донати»Благодійна ігротека в клубі «Ігромаг»: збір для фонду «Добрі донати»Ігротеки березня від клубу настільних ігор ІгромагІгротеки березня від клубу настільних ігор ІгромагСередньовіччя в настільних іграхСередньовіччя в настільних іграх14 лютого: що подарувати коханим?14 лютого: що подарувати коханим?Все що потрібно знати про Dungeon and DragonsВсе що потрібно знати про Dungeon and DragonsЗвіт новорічного флешмобуЗвіт новорічного флешмобуІгротеки лютогоІгротеки лютогоГуцульські ігротекиГуцульські ігротекиНастільні ігри про космос: відправляймось у пригодуНастільні ігри про космос: відправляймось у пригодуТОП карткових ігор: для двох чи компаніїТОП карткових ігор: для двох чи компаніїКлуб настільних ігор: розклад на січеньКлуб настільних ігор: розклад на січеньЗ Новим Роком 2024!З Новим Роком 2024!Плани видавництва на 2024 рікПлани видавництва на 2024 рікЗвіт видавництва за рікЗвіт видавництва за рікЗвіт благодійності за рікЗвіт благодійності за рікВітаємо зі святом Різдва Христового!Вітаємо зі святом Різдва Христового!Графік роботи на Різдво та Новий рік 2023-2024Графік роботи на Різдво та Новий рік 2023-2024Розклад пʼятничних ігротек в грудніРозклад пʼятничних ігротек в грудніЯк обрати найкращі подарунки на Новий рік та Різдво?Як обрати найкращі подарунки на Новий рік та Різдво?Ігромаг на Book Weekend та Всі. СвоїІгромаг на Book Weekend та Всі. СвоїІгротека в книгарні-кав’ярні «Моя книжкова полиця»Ігротека в книгарні-кав’ярні «Моя книжкова полиця»Поздоровляємо з Днем Збройних Сил України 2023!Поздоровляємо з Днем Збройних Сил України 2023!Запас на зиму з літа: настільні ігри для комфортної гри під час блекаутівЗапас на зиму з літа: настільні ігри для комфортної гри під час блекаутівНастільні ігри в жанрі детектив: новинки і передзамовленняНастільні ігри в жанрі детектив: новинки і передзамовленняІгротеки місяця з іграми з Ессену в Клубі ІгромагІгротеки місяця з іграми з Ессену в Клубі ІгромагФінансова грамотність в настільних іграхФінансова грамотність в настільних іграхЯк з’явилась перша настільна гра?Як з’явилась перша настільна гра?Ігротека в книгарні-кав’ярні «Моя книжкова полиця»Ігротека в книгарні-кав’ярні «Моя книжкова полиця»


   UA | RU

Програма лояльностіМоє замовленняСтатуси проєктівХочу локалізаціюКлуб ІгромагПартнерамОплата і доставкаОбмін та повернення товаруКонтакти

Мій кабінетCписок бажань

м. Київ, вул. Івана Франка, 12(095) 589-03-97(067) 589-03-97(093) 589-03-97 Пн-Пт: 10:00-20:00 | Сб-Нд: 12:00-18:00
  
Знижка 10% на перше
замовлення при реєстраціїЗареєструватись