Настільні ігри для груп продовженого дня — рятувальний круг для учнів та вчителів!

 
 Група продовженого дня — цікавий та корисний винахід людства. Якщо у школі все організовано правильно, то за ГПД залюбки віддають свої голоси усі учасники процесу: вчителі, батьки й самі діти. А чому б і ні?
 
  1. Для вчителів і вихователів це додаткова копійчина до зарплати, можливість довше побути з улюбленими учнями.
  2. Батьки в цей час спокійно собі працюють, вирішують господарсько-побутові питання або просто відпочивають.
  3. Школярі ж від цього отримують свої переваги — і їх дійсно багато.
 
 Якщо з працівниками школи та батьками все зрозуміло, то щодо бонусів для діточок варто поговорити докладніше. Адже діти — це наші квіточки, саме для них все й робиться.
 

Лише переваги, ніяких недоліків

 
 Головне завдання груп продовженого дня — організувати для учнів додатковий навчальний і розважальний процес. Робочі моменти, котрі стосуються формування таких шкільних гуртків, прописані в Наказі №128 Міністерства освіти і науки України від 20.02.2002. Не будемо заглиблюватися в ці питання. Всю необхідну інформацію завжди можна знайти у відповідних нормативно-правових актах.
 
Краще розповімо в кількох словах про різноманітне життя тих учнів молодших класів, котрі після занять у школі не дуже поспішають додому:
 
  • прогулянки на свіжому повітрі не менше 1,5 години (звичайно, якщо погодні умови дозволяють);
  • смачне та корисне харчування (у більшості випадків меню формується за рахунок батьків);
  • виконання домашнього завдання до 1 години (зробив у школі — вдома відпочиваєш);
  • спортивно-оздоровчі заняття близько 60 хвилин (у здоровому тілі здоровий дух);
  • екскурсії, відвідування секцій за інтересами, настільні ігри для школярів (ці питання повністю залежать від керівництва школи).

 

 Такої культурної програми достатньо для того, щоб навіть наймолодші відвідувачі груп продовженого дня розвинули в собі потрібні якості та навички:
 
  • дитина однозначно стає більш самостійною і тепер батькам не потрібно буде реагувати на кожну дрібничку;
  • малюки, починаючи з першого класу, розуміють, що таке розпорядок дня, і чітко його дотримуються;
  • ГПД роблять дітей більш товариськими з однолітками і дорослими, мінімізують прояви так званої соціальної тривожності;
  • різноманітність занять розвиває активність, уважність, інтелект і багато-багато іншого.
 
 Звичайно, є категорія батьків, котрі не підтримують ідею груп продовженого дня. Розповсюджена причина таких поглядів — постійне почуття тривоги. Але, як вже говорилось раніше, якщо керівництво навчального закладу відповідально та адекватно підходить до організації ГПД, то ризиків немає.
 

Звернемося до світового досвіду

 

 

США

 
 В США не існує єдиного стандарту роботи груп продовженого дня. Керівництво кожного навчального закладу консультується з батьками, і далі приймається спільне рішення: що для дітей краще, а від чого можна відмовитись. Розповсюджені заняття після школи — це музичні та спортивні гуртки, курси англійської або інших мов.
 
 Організатори американських груп продовженого дня пропонують платні і безкоштовні місця для дітей. У першому випадку за все сплачують батьки, у другому — навчальний заклад. Безкоштовні місця, як правило, дістаються дітям з малозабезпечених та неповних сімей, а також нерідко практикується лотерейна система. Є спеціальні дитячі центри, які знаходяться не на території школи — до них прямують спеціальні автобуси.
 

Німеччина

 
 Німеччина славиться своїми майже «цілоденними» школами, де учні молодших класів можуть перебувати до 18:00. Заява на вступ до таких груп подається до початку навчального року, а вихователями на додаткових заняттях не обов’язково мають бути вчителі. Оплата за навчання — змішана: частину суми сплачують батьки, решту — з місцевого бюджету.
 
 Один з напрямків в роботі груп продовженого дня — виконання учнями домашнього завдання. Але особливість у тому, що вихователь не має права змушувати дитину щось робити. Якщо вона хоче виконувати завдання, виконує. Якщо не хоче, не робить, а йде до платного гуртку за інтересами або до спортивної секції.
 

Італія

 
 В Італії групи продовженого дня можуть бути класичними вечірніми та ранковими. Двері вечірньої групи відкриваються після основних занять і зачиняються о 19:00. Ранкова група зазвичай працює з 7:30. Такою перевагою залюбки користуються ті батьки, яким потрібно бути на робочому місці майже відразу, як тільки півні прокукурікали. Якщо державного фінансування не вистачає, дозвілля дітей оплачують батьки.
 
 Італійці нерідко порівнюють групу продовженого дня з «місцем для паркування дітей», де можна на певний час залишити школярів і займатися своїми справами. У таких групах учні виконують домашні завдання, інтенсивно вивчають іноземні мови, відвідують спортивні секції: гімнастику, танці, йогу, волейбол, баскетбол. Також діти можуть ходити до платних гуртків з театральної майстерності або музики.
 

Японія

 
 Японія практикує впровадження ГПД для школярів з першого по шостий клас (до 12-річного віку). Такі групи переважно працюють у великих містах, у сільській місцевості їх майже немає. Забрати додому маленьких школярів потрібно до 18:00. Платять за дітей виключно батьки, частина коштів йде на харчування. Є і безкоштовні групи, де за учнями майже не стежать, але кожна дитина має бути застрахована.
 
 Відвідувачі стандартних груп продовженого дня виконують домашні завдання, грають на вулиці у рухливі ігри, відвідують заняття з малювання та музики. Хлопчики і дівчатка із задоволенням вивчають різні природничі науки, англійську мову, каліграфію. А ще вони просто спілкуються між собою в класній кімнаті.
 

Індія

 
 У великих містах Індії для учнів молодших класів завжди відкриті двері спеціальних навчальних центрів. Як правило, вони знаходяться за межами шкіл — якомога ближче до будинку. Вихователі отримують гроші від батьків за те, що допомагають робити домашні завдання, організовують дозвілля, стежать за дисципліною у дитячому колективі.
 
 Вартість навчання у таких групах залежить від обраної програми: чим більше занять потрібно дитині, тим більше треба платити. Дітей можна забирати навіть пізно ввечері. Так як ГПД в Індії — порівняно дороге задоволення, багато хто віддає перевагу няням. Вони і зі школи зустрінуть, і нагодують, і доглянуть за дитиною до зазначеного часу.
 

Україна

 
 У нашій країні ведення груп продовженого дня — розповсюджена практика. Більшість вчителів та вихователів є професіоналами своєї справи. Вони вчать і першокласників, і трохи доросліших школярів правильно організовувати свій час, оцінювати ту чи іншу ситуацію з різних боків, раціонально вирішувати конкретні завдання, демонструвати свій настрій рухами, словами, мімікою.
 
 Особливо пильна увага приділяється пізнавальним бесідам, прогулянкам, народним іграм, колективній творчій справі. Образотворча діяльність, конструювання, музика, фізкультура — це обов’язкова програма у більшості українських шкіл. А ще, як ми бачимо, великим попитом користуються дитячі настільні ігри.
 

Вчимося, граючи!

 
 Ще великий Макаренко казав: «Гра — це норма життя. Дитина грає навіть тоді, коли робить серйозну справу». Ігри можуть бути:
 
  • пізнавальними (конкурси, вікторини, невеличкі подорожі містом);
  • інтелектуальними (ребуси, кросворди, головоломки);
  • сюжетно-рольовими (розроблені на основі мультфільмів, книжок, казок);
  • рухливими (з м’ячем, скакалкою, кеглями).
 
 На особливу увагу заслуговують розвиваючі настільні ігри для школярів. Вони розвивають і розум, і характер: вчать маленьких гравців дотримуватися правил, роблять їх більш уважними та посидючими, вказують на те, що радіти треба не лише своїй перемозі, але й успіхам друзів. Граючи, школярі обов’язково ліквідують усі слабкі місця у своїх знаннях, дізнаються багато нового та цікавого.
 

Розвиваємо уважність

 
 Щоб учні молодших класів стали більш швидкими, спритними та уважними, їм потрібно лише сісти за настільну карткову гру «Тако. Кіт. Коза. Сир. Піца». У неї можуть грати 8 осіб, а сам процес у більшості випадків займає 10 хвилин. Якщо бажаючих більше, ніж дозволяють правила, можна боротися на виліт.
 
 Особливість гри у тому, що при викиданні будь-якої карти гравцеві потрібно завжди викрикувати тільки те слово, котре йому надав ведучий. Вся гра зав’язана саме на тому, щоб позбавлятися від карт і говорити потрібні слова. У теорії начебто нічого складного, але на практиці заплутатися зможе навіть доросла людина.
 
 Хто швидше всіх викине свої карти, той і переможе. Хто багато помиляється або «гальмує», того чекає покарання — додаткові карти. За ігровим столом часто виникають курйозні ситуації, від яких хочеться реготати і реготати.

 

 Чи існує більш весела гра, ніж «Тако. Кіт. Коза. Сир. Піца»? Так! І це «Доббль». До восьми гравців одночасно сідають за стіл і грають, доки не набридне. Одна партія може зайняти і 15 хвилин, а може тривати і цілий урок — тут ніхто точно не скаже.
 
 Завдання гравців в Dobble — швидше за інших знаходити зображення, які є на основній карті та на особистих картах. Дуже часто око замилюється, і деякі малюнки стають непомітними. Іноді відбувається протилежне — знайдене зображення виявляється зовсім не тим, яке потрібне. І це насправді дуже цікаво.
 
 У грі «Доббль» є 55 унікальних карток. На кожній з них рандомно зображено 8 малюнків. І ось спробуйте знайти лише одну з них: динозавра, клоуна, блискавку, серце, дракона, снігову бабу, помаранчевого чоловічка… Буде складно.

 

 Щоб школяр дійсно став швидким як гепард і уважним як Шерлок Холмс, в колекцію настільних ігор потрібно додати «Panic Lab». У неї можуть грати хоч 10 дітей. Головне: стіл обрати якомога більший і стільчики знайти заздалегідь. Стартує тренування мозку з кидання кубиків, а триває воно від 10 до 20 хвилин.
 
 Кожному гравцеві потрібно знайти конкретну амебу, враховуючи три важливі параметри: колір, форму, візерунок. Яким чином і куди саме рухатися, підкажуть гральні кубики. До ваших послуг різні лабораторії, вентиляція, кімнати для мутації. Кожна помилка зменшує кількість балів, тому важливо максимально уважно слідкувати за дрібницями.
 
 «Паніка у лабораторії» — настільки захоплююча і незвичайна гра, що навіть немає сенсу описувати словами її особливості. Потрібно просто сідати й грати.

 

Терміново підтягуємо математику

 
 Вчити математику, занурившись у казку з головою, — що може бути більш захоплюючим. Чарівний світ близько, а шлях до нього покаже карткова гра «Сплячі королеви. Делюкс». Дітям досить сісти за стіл, відкрити коробку й дістати з неї карти. Правила тут дуже прості, а основна мета — розбудити якомога більше королев, проявляючи математичні здібності.
 
 Перед тим, як грати у Sleeping Queens, важливо зрозуміти, що саме означає кожна картка. Наприклад, король будить принцес, лицар їх краде, дракон перешкоджає будь-яким діям. Є спеціальне зілля, чарівна паличка, блазень. Принцес також чимало.
 
 «Сплячі королеви» — гра, котра захоплює з першої ж хвилини. Часто буває так, що вже батьки прийшли за своїми чадами, а вони благають почекати хоча б кілька хвилин, доки дограють.

 

 І першокласники, і трошки старші школярі будуть у захваті від розвиваючої математичної гри «Турборахунок. Форсаж». Гравці отримують на руки картки з тваринами, а далі виконують завдання — складні та не дуже. В процесі кожен учень підтягує знання з елементарної арифметики і вчить знаки «більше», «менше», «дорівнює».
 
 Гра розвиває розумові здібності, швидкість реакції, почуття здорової конкуренції. Кожен раунд все більше і більше занурює учасників у захоплюючий світ математики. Вони в дружній і веселій компанії намагаються визначити кількість тварин, порівнюють їх з конкретними числами та між собою.
 
 Показавши таку гру всім присутнім у групі продовженого дня, можете бути впевнені, що як мінімум 5 осіб моментально завершать свої справи і сядуть за стіл. Інші на деякий час стануть вболівальниками, потім поміняються ролями.

 

 Доки хтось пробуджує принцес і рахує тварин, іншим можна запропонувати розвиваючу карткову гру «10 негренят». Завдання гравців — по черзі викладати на парту свої картки і отримувати суму в десять балів. На чиєму кроці це сталося, той бере собі всі картки. Чим більше карт у гравця, тим більше шансів перемогти.
 
 Але вміння здійснювати найпростіші математичні дії — це лише половина справи. Тут важливо мати розвинене тактичне мислення, здатність хоч трохи передбачати кроки суперників і, звичайно ж, бажання перемогти.
 
 Зображення на малюнках — яскраві, барвисті, прикольні. Вони сподобаються і хлопчикам, і дівчаткам. Та й дорослі із задоволенням пограють у цю гру за компанію. Якщо учень коли-небудь зіткнеться з «10 негренятами» в групі продовженого дня, він обов’язково попросить батьків купити таку ж гру додому.

 

 Ще один приголомшливий математичний квест для учнів, вчителів та батьків — настільна гра «40 ніжок». Вона настільки проста і в той же час захоплююча, що в неї можуть грати навіть найменші дітлахи — від 5 років.
 
 Учасникам потрібно зібрати героя-багатоніжку, використовуючи математичні навички і знання з послідовності чисел при звичайному рахунку. Арифметика ще ніколи не була такою доступною, як тут. Тепер з вуст малечі точно не пролунає фраза: «Я не хочу навчатися!».
 
 Як тільки дітлахи впораються з першим рівнем гри, нехай переходять до наступного. Базові правила додавання і вміння, легко рахувати до сорока стануть вірними помічниками на шляху до перемоги. Прагнете розвинути у дитині пам’ять, фантазію і критичне мислення? Гра «40 ніжок» впорається з цим завданням.

 

Тренуємо пам’ять, запам’ятовуємо слова

 
 Одна з найбільш забавних ігор для розвитку пам’яті за допомогою карток і асоціацій — це, звичайно ж, «Дотепчики». За неї можна сідати хоч з 4 років, і вона розрахована на корисне і цікаве проведення вільного часу 2-6 учасниками.
 
 Задум розробників простий: гравцям потрібно вигадувати імена й характеристики персонажів, а потім голосно і чітко викрикувати їх. В якості тренувальної методики була обрана мнемоніка, відома людству ще з часів Стародавньої Греції. Якщо описати її кількома словами, то це створення асоціативних зв’язків.
 
 Гра триває від 20 до 30 хвилин. Цього часу достатньо, щоб отримати максимум задоволення і зарядитися позитивною енергією на весь вечір. Хочеться ще пограти? Будь ласка. Особливо, якщо вихователь групи продовженого дня не проти.

 

 Отже, пам’ять ми прокачали. Прийшов час скористатися набутими напрацюваннями і перейти до запам’ятовування простих слів та складів. Саме на це і спрямована настільна розвиваюча гра «Мишка-мімішка». За 15 хвилин двоє, троє або навіть четверо хлопчиків і дівчат помітно розширять свій словниковий запас.
 
 Гра складається з 40 оригінальних карток. Укладачі ідеально скомбінували склади й малюнки, а дизайнери створили таке оформлення, яке обов’язково сподобається будь-якому гравцеві у віці 4+.
 
 Якщо діти вже знають букви і вміють їх правильно міксувати, це просто відмінно. Якщо ж з деякими складами виникають труднощі, вихователь допоможе. Адже група продовженого дня — це не лише веселощі та спілкування, а й додаткові заняття, нехай і в ігровій формі.

 

На зв’язку команда «Ігромагу»

 
Дорогі батьки першокласників і дітей більш старшого віку! Якщо ви відправляєте своє чадо до школи на цілий день, не полінуйтеся кинути йому в рюкзак одну з перерахованих ігор. Повірте, власник будь-якої з них відразу ж стане душею компанії та улюбленцем публіки.
 
Шановні вчителі, класні керівники і вихователі груп продовженого дня! Поговоріть з керівництвом школи, запропонуйте розширити культурну програму учнів саме настільними іграми. Вони допоможуть вам багато в чому: привернуть увагу навіть найзапекліших хуліганів, помітно покращать показники успішності серед тих дітей, котрі не дуже люблять вчитися.
 
Рідненькі наші дітлахи! А ви просто грайте: веселіться, смійтеся, радійте. Але і про навчання не забувайте. Слід завжди пам’ятати, що школа дає знання лише тим, хто згоден їх взяти… у тому числі і за допомогою настільних ігор. 

 
 

   UA | RU

Програма лояльностіМоє замовленняСтатуси проєктівХочу локалізаціюКлуб ІгромагПартнерамОплата і доставкаОбмін та повернення товаруКонтакти

Мій кабінетCписок бажань

м. Київ, вул. Івана Франка, 12(095) 589-03-97(067) 589-03-97(093) 589-03-97 Пн-Пт: 10:00-20:00 | Сб-Нд: 12:00-18:00
  
Знижка 10% на перше
замовлення при реєстраціїЗареєструватись